יום רביעי, 11 בדצמבר 2013

היום נערך כנס בינלאומי בנושא שחזור ראייה באפקה המכללה האקדמית להנדסה . מאת: שרית יוכפז

"מאמינים שבעתיד נחליף את מקל המישוש בטכנולוגיות לשחזור ראיה"
  • היום נערך כנס בינלאומי בנושא שחזור ראייה באפקה המכללה האקדמית להנדסה
  • בכנס הוצגו הטכנולוגיות והמחקרים המובילים בתחום
  • האורח המרכזי בכנס, פרופ' אברהרט זרנר הגרמני, הציג שבב המושתל אצל עיוורים ומסייע בשחזור הראיה.
 התקיים באפקה המכללה האקדמית להנדסה כנס בנושא שחזור ראיה. אל הכנס הגיעו מיטב החוקרים ממכוני המחקר בארץ ובעולם אשר עוסקים בפיתוח טכנולוגיות שמטרתן להשיב את הראייה לעיוורים מלידה ולאנשים שאיבדו את ראייתם במהלך חייהם.
 
יו"ר הכנס, ד"ר עופר זיו מהמחלקה להנדסת חשמל באפקה המכללה האקדמית להנדסה אמר בפתיחת הכנס: "האנשים שהתקבצו כאן מקדישים את חיי המחקר שלהם למטרה אחת שהיא השבת הראייה לאוכלוסיית העיוורים. אנחנו מאמינים שכבר תוך כמה שנים נצליח להשיב את הראייה למאות אלפים מסביב לעולם ובסופו של דבר נצליח להחליף את מקל המישוש בטכנולוגיות שמתפתחות היום לנגד עינינו."
 
האורח המרכזי בכנס, פרופ' אברהרט זרנר מאוניברסיטת טיבינגן שבגרמניה הציג את הצלחותיו בעבודה מטופלים עיוורים. השיטה שפיתח פרופ' זרנר עושה שימוש בהשתלת שבבים בגודל 3 מילימטרים מתחת לרשתית העין. שבב זה משמש כמצלמה בעלת אלפי חיישנים שקולטים את קרני האור ומעבירים אותם כאותות חשמליים אל עצב הראייה המצוי מאחורי העין. בצורה זו למעשה מחליף השבב את קולטני האור הפגועים בעין ומצליח בשילוב עם המוח, ליצור אצל החולים תחושה ראייה באמצעות תנועות העיניים.
 
במסגרת הרצאתו הציג פרופ' זרנר סרטונים בהם נראים מטופלים עיוורים מזהים לראשונה את שמם כתוב על גבי דף וכן מזהים עצמים שונים. זרנר שכבר מטפל בכ-40 עיוורים, העריך כי עם התפתחות הטכנולוגיה ניתן יהיה לסייע לעיוורים החולים ב'רטיניטיס פיגמנט', שהיא מחלת עיניים תורשתית נפוצה, לראות ברמה גבוהה.
 
בזווית הישראלית הציג פרופ' אמיר עמדי מהאוניברסיטה העברית את השיטה שפיתח בעזרתה עוקף את חוש הראייה הפוגע אצל העיוור. זאת באמצעות העובדה הידועה לפיה המח לא מבזבז משאבים וכשאשר חוש אחד נפגע, האחרים מפצים על כך. פרופ' עמדי עושה שימוש בחוש השמיעה ובסנסורים המיוחדים במח האדם בכדי ללמד אותו לתרגם קולות לראייה.
 
טכנולוגיה נוספת פורצת דרך שהוצגה בכנס מפותחת על קבוצתו של פרופ' אהוד אחישר ממכון ויצמן. אלה מפתחים התקן שישמש תחליף לחוש הראיה, המבוסס על תחושת מגע. ההתקן שנוסה מורכב על קצות האצבעות ומורכב ממעין מצלמה קטנה היוצר נקודות לחץ המאפשרות זיהוי גופים תלת מימדיים ודו מימדיים על ידי העברת האצבעות עליהם.
 
התקן עתידני מהפכני נוסף הצפוי להעניק בשורה של ממש לעיוורים הציג פרופ' זאב זלבסקי. לדבריו ההתקן עושה שימוש באזור שהופך להיות חסר שימוש במקרה של עיוורון. ההתקן מבוסס על מצלמה שמותקנת על משקפיים והתמונה המיוצרת על ידה עוברת עיבוד ונשלחת לעדשת מגע מיוחדת. עדשה זו מותקנת על הקרנית וגורמת לעירור בעצבי הקרנית כך שהמוח מקבל את המידע מעצבים אלו.פרופ' זלבסקי מסביר כי עם הזמן המוח לומד לתרגם את האות המתקבל כתמונה. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שעון טלפון של KIDIWATCH – הדור החדש של השעון החכם לילדים.שומר עליהם גם מרחוק. מומלץ מאת: שרית יוכפז

        הילדים בחופש הגדול – ואתם בשקט גדול : שעון KIDIWATCH שומר עליהם גם מרחוק בעיצומה של חופשת הקיץ , כשהילדים מבלים שעות רבות מחוץ ...