יום שני, 14 באוגוסט 2017

למה אנחנו מתמכרים .מאת: שרית יוכפז

 למה אנחנו מתמכרים?
 ראיון עם אופירה ציטרין  
לא רק אלכוהול וסמים – אנשים מכורים לקפה, לספורט, שופינג, פייסבוק ואפילו לעבודה. מה גורם לאנשים להתמכר, למה זה יכול להיות הרסני, איך מטפלים וכל הדרכים לזהות אם גם אתם מכורים.

 חשבתם שמכור הוא רק אותו נרקומן שלא מצליח לצאת ממעגל הסמים, או אלכוהוליסט שחייב את הטיפה המרה? הסתכלו על האישה עמוסת השקיות בקניון שלא מצליחה להפסיק לקנות, על האצנית הרזה שעוברת ברחוב. גם הם מכורים.

למעשה, לא רבים מאיתנו יכולים להודות בפה מלא שהם משוחררים לגמרי מהתמכרויות, גם אם זה רק לקפה, שוקולד מריר, פייסבוק, או הסם הממכר של ימינו, העבודה. אופירה ציטרין, מאמנת ומטפלת המתמחה בפסיכותרפיה ובטיפול בחרדות ובהתמכרויות, טוענת אפשר להתמכר כמעט לכל דבר שאנחנו מאמינים שעושה לנו טוב. "כשמדברים על התמכרויות, מתייחסים בדרך כלל לתלות בחומרים כמו סמים, אלכוהול, ניקוטין, תרופות, פחמימות וקפאין", אומרת ציטרין. "אבל יש גם התמכרות להתנהגויות או לעיסוקים מסוימים. לקניות, שהיא התמכרות נפוצה, להימורים, לסקס, לספורט אקסטרים. אפילו לקעקועים ופירסינג מתמכרים".
 יש גם התמכרויות הרסניות לריגושים רומנטיים. "מישהי סיפרה לי שהיא קמה בבוקר ומיד פותחת את ה'טינדר' ומזמינה מישהו לדייט. אף אחד מהדייטים האלה לא מניב שום דבר, אבל היא אוהבת את הריגוש ומאמינה בכל פעם מחדש שזו התאהבות".

התמכרות, לדברי אופירה, היא סוג של מחלה כרונית. הנטייה לפתח התמכרות, כמו לפתח אלרגיה, שונה מאדם לאדם. היא לא חולפת לאורך כל החיים, מקסימום מחליפים התמכרות אחת באחרת, שהיא פחות מזיקה. ההתמכרות מופיעה לרוב ברגעים הקשים בחיים. כשאין לך יכולת להתמודד, כשאתה בתחושת חוסר אונים. זה קורה הרבה בגיל ההתבגרות וזה יכול לקרות לאורך כל החיים במצבי משבר חברתיים, משפחתיים או כלכליים.

מי שיש לו נטייה להתמכר אלו אנשים ש'כוחות האגו' שלהם חלשים. אין להם יכולת פנימית להתמודד ולכן הם מחפשים דרך להתנתק ולהיות במצב של 'היי'. אנשים שהיינו מגדירים כחלשי אופי, שהיכולת שלהם לדחות סיפוקים נמוכה. אין להם כוחות להשתיק ה'איד', החלק באישיות על פי פרויד של הדחפים והיצרים, שאיתם אנחנו באים לעולם ואמורים עם שלבי ההתפתחות לרסן.

ליכולת הנמוכה לדחות סיפוקים, יש לדבריה שורש ביולוגי, אבל גם הסבר פסיכולוגי: ליחסים עם האם בילדות יש קשר ישיר לבניית העצמי החזק. מצאו שלילדים שלא עברו תהליך היפרדות נורמלי מהאימא בתקופת החיים הראשונה, יש סיכוי לפתח כוחות אגו מוחלשים ונטייה להתמכרויות.



מהצד השני, יש גם התמכרויות שמגיעות מה'סופר אגו', החלק ההפוך באישיות, זה שאחראי לציות לכללי המוסר ודרישות החברה. כאן מוצאים את הפרפקציוניסטים והוורקוהוליקים, אנשים שמתמכרים לעבודה שלהם.

הנטייה להתמכרות מתגלה בדרך כלל בגיל צעיר, אבל לעיתים מקבלת כיוונים חדשים בגיל המבוגר. לדברי ציטרין אין דבר כזה התמכרות "חיובית". "התמכרות היא איבוד שליטה על החיים", היא מדגישה. "גם מי שמכור לספורט, שהיא פעילות בריאה וחיובית, עלול להגיע למצבים של פגיעה גופנית. גם מי שמתמכר לאוכל בריא, ויש דבר כזה, עלול להגיע לתת-תזונה אם יסרב בכל מצב לאכול מזון שאינו עומד בדרישות.  

 התמכרות פוגעת ביחסים עם בני הבית, ואחראית ללא מעט מקרי גירושין. יש פגיעה בסביבה. במערכות היחסים התקשורת עם בני הבית נפגעת, אין כבוד הדדי, אין אהבה. בין זוגות שיש אצל אחד הצדדים התמכרות יש הרבה מקרי גירושין, הילדים גדלים באווירה לא בריאה. אנשים שסובלים מהתמכרויות נפלטים ממקום העבודה, נזרקים ממקום למקום, לא מצליחים להתפתח".

ברגע שמזוהה דפוס התמכרותי, חשוב לפנות לעזרה ושיטת הגמילה שהוכיחה את עצמה יותר מכולן, לדבריה, היא "תוכנית 12 הצעדים", שנוצרה על ידי ביל וילסון, אלכוהוליסט לשעבר וממייסדי "אלכוהוליסטים אנונימיים". התכנית משמשת לגמילה גם מהתמכרויות אחרות. "הסטטיסטיקה מדווחת על ניקיון באחוזים מאוד גבוהים להמשך החיים", היא אומרת, "ברגע שמפנימים את התהליך".

השיטה מדברת על שינוי בחשיבה ובאורח החיים. "זו למעשה תוכנית שלא נגמרת. ברגע שמפנימים אותה, ממשיכים לתחזק אותה כל החיים ויש לשם כך קבוצות תמיכה ופורומים באינטרנט. מרבית מרכזי הגמילה עובדים בשיטה, ויש תוכנית כזאת גם בבתי כלא. בגמילה מסמים ומאלכוהול, התהליך מתחיל בטיפול תרופתי, כי הגוף צריך להתנקות ורק אחר כך נכנס הטיפול הפסיכולוגי-נפשי".

שיטת 12 הצעדים עושה שימוש רב במושג כוח עליון, אבל לדברי ציטרין אפשר להגדיר אותה כרוחנית יותר מאשר דתית, ושלושת הצעדים הראשונים הם ההכרחיים ביותר לטענתה. "בצעד הראשון, המכור צריך להודות שהוא חסר אונים ושחייו איבדו שליטה. הצעד השני הוא הכרה בעובדה שרק כוח גדול ממנו יכול להחזיר לו את השפיות, ובצעד השלישי, המכור מצהיר שהוא מוכן למסור את רצונותיו ואת חייו לאותו כוח עליון. כוח עליון הוא לא בהכרח אלוהים, אלא הניצוץ האלוהי שקיים בכל אחד מאיתנו ואותו אנחנו חושפים במהלך הגמילה".


כך תדעו אם פיתחתם התמכרות:

1. התחלתם לעשות שימוש נרחב, גובר והולך, בחומר מסוים - בין אם זה אלכוהול, סמים, תרופות, אוכל או כל דבר אחר, או לחילופין, התחלתם לחזור על עיסוק מסוים על חשבון עיסוקים אחרים.

2. אתם חשים אובדן שליטה על הכמויות ועל התכיפות של צריכת החומר, או על התדירות של ביצוע הפעולה או העיסוק.

3. אתם ממשיכים לצרוך את החומר או לבצע את הפעולה, גם כשאתם יודעים בוודאות שהם מזיקים לכם ולסביבתכם ושההשלכות שלהם הרסניות.

4. אתם מרגישים שמי שמנהל את חייכם הוא ההתמכרות.
  
כך תדעו אם בן משפחה קרוב אולי פיתח התמכרות:

1. כספים מתחילים להיעלם ללא הסבר.

2. בן המשפחה נעדר מהבית למשך שעות רבות.

3. יש פגיעה בתפקוד היומיומי שלו.

4. מצב רוחו דכאוני או רגוז בקביעות.

5. הוא חסר עניין בדברים שהתעניין קודם לכן, ואדיש כלפי בני המשפחה.

6. מתגלה אצלו תוקפנות למרות שאינו תוקפני מטבעו.

7. הוא עייף וישן בשעות היום, או דווקא נמצא בערנות מוגברת וחוסר שקט.

8. נראים שינויי משקל קיצוניים בזמן קצר.

9. מורגשת הזנחה חיצונית חריגה.

10. במקרים של התמכרות לסמים או לאלכוהול, יש ריח של אלכוהול או סימני הזרקה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

עיריית תל אביב- יפו: סדרי פסח קהילתיים וציבוריים בצל מלחמת חרבות ברזל מאת שרית יוכפז

                                                       צילום:   רועי דוד                                                                עירי...