יום ראשון, 8 ביוני 2025

לרגל יום הפלאפל הבינלאומי שיתקיים כמידי שנה ב- 12.6- חלי ממן, מנדבת מניסיונה 8 עובדות וטיפים .מאת שרית יוכפז

 



לנו יש פלאפל! היום שמוקדש למאכל הלאומי

בליבת הקולינריה הישראלית, עומד לו הפלאפל – כדורי זהב פריכים העשויים מגרגרי חומוס טחונים. טעמו, ריחו ואופן הגשתו הפכו אותו למאכל עממי ואהוב לא רק בישראל.

לרגל יום הפלאפל הבינלאומי שיתקיים כמידי שנה ב- 12.6- חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא מנדבת מניסיונה 8 עובדות וטיפים המוכיחים מדוע זכה למעמד הנכבד:

  1. המרכיב העיקרי במאכל הלאומי הוא החומוס. החומוס, או חימצה בשמו הבוטני, הוא חבר במשפחת הקטניות הידועות באיכות התזונתית המצוינת שלהן. הקטניות הן מקור חשוב לחלבון מהצומח ולוויטמינים מקבוצת ה B, כמו החומצה הפולית לדוגמא, ומספקים מגוון של מינרלים כולל מגנזיום, אשלגן, ברזל, סידן וזרחן.

  2. הקטניות מכילות גם נוגדי חמצון ועשירות בסיבים תזונתיים. הסיבים התזונתיים מהווים 7% מגרגירי החומוס ! לסיבים התזונתיים יתרונות בריאותיים רבים כגון שיפור ערכי הכולסטרול בדם והורדת סיכון לסוכרת. יש בקטניות גם סיבים תזונתיים המשפרים את בריאות מערכת העיכול ותורמים לתחושת שובע. כלל מרכיבי הקטניות תורמים יחד להפחתת הסיכון למחלות לב, סוגי סרטנים שונים והשמנה. כל אלו הופכים את החומוס ואת הפלאפל המוכן ממנו דרך מצויינת להעשיר ולגוון את התפריט.

  3. פלאפל המבוסס על חומוס ללא תוספות למיניהן אינו מכיל גלוטן ומהווה פתרון טוב עבור חולי צליאק או לרגישים לגלוטן. ניתן לשלב אותו עם פיתה ללא גלוטן שכיום ניתן להשיגה בקלות בשווקים.

  4. תערובת לפלאפל המורכבת בעיקר מחומוס סופגת פחות שמן בטיגון. החומוס מכיל כמות יפה של חלבונים, כ 20%. בטיגון נכון לטמפ' נכונה, לחלבונים יכולת להיצמד וליצור שכבה חיצונית הומוגנית המפחיתה ספיגת שמן פנימה לתוך הקציצה.

  5. כאשר רוכשים תערובת להכנת פלאפל ביתי חשוב לוודא שרשימת המרכיבים תתבסס על חומוס ותיבול בלבד. בלי תוספת של קמחים או שמנים צמחיים למיניהם. פרט לטיגון, ניתן גם לאפות את הכדורים וכך לחסוך עוד מהשמן של הטיגון.

  6. את הפלאפל כדי ללוות בירקות למיהם, טריים או מוחמצים ולשלב טחינה במתינות. טחינה היא מקור לשומן איכותי אך כמות גדולה מידי תעלה את הערך הקלורי של המנה ללא צורך. תוספת נוספת מקובלת היא של עמבה, הרוטב פיקנטי והחמצמץ, שמקורו במטבח ההודי אך הוא מזוהה מאוד גם עם המטבח העיראקי. העמבה עשויה ממנגו, חילבה ותבלינים כגון כורכום, כמון, פלפל צ'ילי ועוד. הערך הקלורי שלה נמוך יותר מטחינה ולכן ממנה אפשר לשלב יותר בנדיבות אם מתחברים לטעם.

  7. תוספות המכילות פחמימות נוספות כגון צ'יפס, בטטה מטוגנת או ירקות מטוגנים כגון חצילים או כרובית הנהוגים להיות מוגשים עם הפלאפל רצוי לשלב בכמות מינימלית. הם מכילים כמות גדולה של שמן ואף פחמימות המעמיסים על מערכת העיכול ומביאים לתחושת כבדות לאחר הארוחה.

  8. בגלל שפלאפל עשוי מגרגירי חומוס ונאכל לרוב עם פיתה נוצרת ארוחה עשירה בפחמימות שעשויה להפר את איזון הסוכר בדם לאנשים השומרים על תפריט סוכרת או הזקוקים להגבלת פחמימות. במצב כזה ניתן להנות מפלאפל אך ללא תוספת של פיתה או צ'יפס ולהתענג עליו עם תוספות מגוונות של ירקות וטחינה.

מטוגן, אפוי, עם תבלינים או רק חומוס נקי, כל היתרונות של הפלאפל הביאו לכך שהוא כבש את העולם, וכיום ניתן למצוא אותו במגוון סגנונות בארצות שונות, החל מדוכני רחוב תוססים ועד למסעדות שף יוקרתיות. ולנו רק נשאר להחליט היכן נמצאת הגרסה האהובה ביותר עלינו.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

לרגל יום הפלאפל הבינלאומי שיתקיים כמידי שנה ב- 12.6- חלי ממן, מנדבת מניסיונה 8 עובדות וטיפים .מאת שרית יוכפז

  לנו יש פלאפל ! היום שמוקדש למאכל הלאומי בליבת הקולינריה הישראלית , עומד לו הפלאפל – כדורי זהב פריכים העשויים מגרגרי חומוס טחונים . טעמו ,...