ב-3-4 לספטמבר התקיים בתל-אביב הכנס המשותף לחברה לחקר מניעה וטיפול בטרשת העורקים והאגודה הישראלית לסוכרת. בכנס השתתפו כ-350 רופאים, חוקרים, אחיות ודיאטניות.
בין הנושאים שהועלו:
פרופסור הילה קנובלר הציגה את ההנחיות החדשות לטיפול ביתר כולסטרול שסוכמו על-ידי ארבע ארגוני בריאות מובילים בישראל: החברה לחקר מניעה וטיפול בטרשת העורקים, האיגוד הקרדיולוגי בישראל, איגוד רופאי המשפחה, האיגוד הישראלי לרפואה פנימית.
ההמלצות מדגישות את הצורך בהתחלה מוקדמת של טיפול בסטטינים באנשים בקבוצת סיכון שיש להם את אחד או יותר מהבאים: אירוע לבבי או מוחי בעבר, סוכרת, נוכחות גורמי סיכון נוספים כגון יתר-לחץ-דם ועישון, סיפור משפחתי של הפרעות בשומני הדם ו/או מחלות לב בגיל צעיר. באנשים אלו טיפול מוקדם בסטטינים הוא מציל חיים ותופעות הלוואי האפשריות (בעיקר כאבי שרירים) הן קלות וקורות באחוז קטן של הנוטלים תרופות אלו. דר' רפי ביצור הראה בהרצאתו שדיווחים על קשר אפשרי בין דמציה (שטיון) וטיפול בסטטינים אין להם בסיס ויתכן מאד שסטטינים אפילו מגינים מפני תהליך זה.
פרופסור איתמר רז סקר את הקבוצות השונות של תרופות לטיפול בסוכרת והדגיש את המגוון הרחב של תרופות הקיימות כיום. תרופות אלו מונעות סיבוכים בעיקר בעיניים ובכליות. מרבית התרופות החדשות גם אין גורמות לירידה מסוכנת של ערכי הסוכר בדם (היפוגליקמיה), אינן מעלות במשקל ואף בחלקן גורמות לירידה במשקל. יחד עם זאת עדיין אין הוכחות לגבי מרבית התרופות החדשות שהן מונעות התקפי לב. מחקרים הנערכים כעת ויסתיימו בשנים הקרובות יספקו תשובות נוספות. בינתיים על מנת להוריד את הסיכון להופעת התקפי לב ואירועים מוחיים חשוב מאד בחולי סוכרת מעל גיל 40 לטפל בסטטינים.
פרופסור אנטוניו סריליו מאיטליה הרצה על החשיבות של השגת איזון טוב של הגלוקוז בחולי סוכרת מוקדם ככל האפשר. מניעה מוקדמת זו מקטינה מאד את הסיכוי לפתח את סיבוכי המחלה בעיניים, בכליות, בעצבים ובלב. לעומת זאת אם לא מטפלים בצורה טובה בשנים הראשונות, עלול להיגרם נזק בלתי הפיך.
פרופסור מיכאל אבירם דיבר על התועלת הבריאותית של מיץ הרימון. עבודות שבוצעו במעבדתו בחיפה הראו שמיץ פרי הרימון מקטין התפתחות טרשת העורקים.
דוקטור גילה רוזן ודר' חגית הוכנר דיברו על חשיבות משקל האם והתזונה שלה בזמן הריון על התפתחות השמנה, מחלות לב וסוכרת אצל הצאצאים. גם תזונה דלה מדי וגם תזונה עשירה מדי אינן טובות לבריאות העתידית של העובר ומעלות את הסיכוי שבחיים הבוגרים יסבול מהשמנה, סוכרת ומחלות לב. לכן ישנה חשיבות עצומה להקפדה על תזונה מאוזנת בהריון לשמירת בריאות האם ולשמירת בריאות הצאצא בחייו הבוגרים.
דר' יונית מרקוס דיברה על הצורך בביצוע פעילות גופנית אצל אנשים בזמן קיום דיאטה לשם ירידה במשקל. התחלת פעילות גופנית אפילו קודם להתחלת הדיאטה מונעת דילדול שרירים ומביאה לשינוי מטבולי רצוי ואפילו לשיפור בתהליך של טרשת העורקים.
דר' אילנה הרמן-בהם דיברה על ההכרח במעקב כף רגל בחולי סוכרת. מעקב והדרכה וכן וטיפול מתאים במידה ומופיע כיב בכף הרגל, מקטינים מאד זיהומים קשים וצורך בקטיעת גפה.
דיווחה של
פרופ' הילה קנובלר
יו"ר החברה לחקר מניעה וטיפול בטרשת העורקים.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה