יום שלישי, 23 בינואר 2024

תמרים-זהידי, ברהי, דקל נור ומג'הול אורגני מקיבוץ סמר בערבה הדרומית -במיוחד לט"ו בשבט. מאת: שרית יוכפז

 



קבוץ סמר הממוקם בערבה הדרומית היבשה בבקעה, הנו קיבוץ הנחשב לקטן וייחודי, המקיים עד היום אורח חיים שיתופי. מעל 50 שנה שמגדלים במטעים של קיבוץ סמר בערבה ארבעה סוגים של תמרים ארץ ישראלים אורגניים: זהידי העדין, ברהי השובב, האצילי דקל נור והמלך המג'הול.

   מאת: שרית יוכפז





בט"ו בשבט אנו חוגגים את ראש השנה לאילנות. החג מזמין אותנו להתבונן, להריח ולטעום את הפירות הגדלים על העצים, ולהבין מהם היתרונות של הפירות המיובשים האורגניים אל מול הקונבנציונאליים.

 טלי ברנר, רכזת תחום תעשייה ועיבוד מזון בטוב השדה, הארגון לחקלאות אורגנית בישראל, החליטה להפוך את החג הזה לבריא יותר עבור כולנו.

תמרים מקיבוץ סמר בערבה  הדרומית במיוחד לט"ו בשבט 
מאת: שרית יוכפז
קבוץ סמר הממוקם בערבה הדרומית היבשה בבקעה, הנו קיבוץ הנחשב לקטן וייחודי, המקיים עד היום אורח חיים שיתופי.

 מעל 50 שנה שמגדלים במטעים של קיבוץ סמר בערבה ארבעה סוגים של תמרים ארץ ישראלים אורגניים: זהידי העדין, ברהי השובב, האצילי דקל נור והמלך המג'הול.

אז מה ההבדלים ביניהם, גילי עינב מקיבוץ סמר החברה בטיב השדה, ארגון לחקלאות אורגנית, פרסה בפנינו את התורה כולה:

זהידי – העדין מבין התמרים בגלל טעמו היבש וגם המתוק בעל מראה צהוב ומעוגל, נחשב כפחות מפונק בתנאי הגידול, מתאים בעיקר לאנשים שמקפידים על סוכר נמוך.

ברהי – התמר השובב הנקרא גם 'טופי' בשל הארומה הקרמלית שבו, הוא נשמר לאורך תקופה ארוכה וטעים גם כפרי טרי וגם כפרי יבש. הברהי מוכר כזר המנוח בשולחן החג המציין את ראש השנה.

דקל נור – התמר האצילי בעל ארומה אגוזית, בצבע דבש בהיר, מאורך ובעל מרקם רך למחצה. האצילות נמדדת ברגישות של התמר שהגדיד עבורו חייב להיות מדויק,  רק כאשר המרקם רך ובעל צבע כתמתם. 

המג'הול – המלך של התמרים הנחשב והנחשק מכל התמרים, בעל פרי גדול ומרשים, טעם עז ומרקם נימוח ועסיסי.  ישראל נחשבת מספר אחת ביצוא תמרים בעולם ולכן 85% מהעצים המניבים הם מג'הולים.

אז מה הופך את התמרים לאורגנים?

הכל תלוי בדישון ובהדברה, תמרים אורגנים מטופלים בדישון, הדברה וההאבקה ללא כימיקלים על פי תקנות מחמירות של האיחוד האירופאי, בנוסף לתנאי העסקה של העובדים שחייבים להיות מוקפדים ביותר.

10 עובדות על תמרים אורגנים של קיבוץ סמר ובכלל:

1.      תמר הוא עץ ממשפחת הדקלים.

2.      הוא אחד משבעת המינים שאינו נזכר במפורש אלא כדבש וכך הסיקו מכיוון שבעת ההיא הופק ממנו הסילאן.

3.      עץ התמר כשמו כן הוא – עץ זקוף וגבוה המיתמר אל על.

4.      תנאי גידול: יובש, חום, מים והמון אהבה.

5.      קוטר הגזע של התמר נותר אחיד במשך כל חייו.

6.      מטע מורכב בעיקר מעצי נקבה הנותנים פרי וממספר מועט של עצי זכר לתהליך ההאבקה.

7.      בראש עץ התמר גדל הכתר הבנוי מעשרות רבות של עלים ארוכים הנקראים כפות.

8.      הסנסן – הגבעול שעליו גדלים פרות התמרים.

9.      עץ התמר בשיאו מגיע לגובה 30-40 מטר ומעבר לגובה זה הוא משנה את צורתו ולכן צריך לעקור אותו.

10.  לתמרים ערכים גבוהים של אשלגן, ברזל וויטמין B ומסייעים לשמירה על לחץ הדם.


קיבוץ סמר בערבה מתהדר בגידול התמרים האיכותיים שלו מתוך דבקות בעקרונות של התחשבות לסביבה ולעבודה ישראלית. האריזות של התמרים הינן אקולוגיות על ידי שימוש מצומצם בחומרי גלם ואריזה בחומרים פשוטים, מצב שמסייע לסביבה ומוזיל באופן משמעותי את העלות לצרכן. הקיבוץ ידוע בתנאי העסקה מפנקים לעובדים הכוללים פינות אתנחתא, זולות, ערבי תרבות ואפילו תצוגות אופנה מחומרי גלם שבמטע.

התמרים האורגניים של קיבוץ סמר משווקים ליצוא בעיקר למדינות באירופה, ארה"ב ודרום אמריקה, ובארץ ניתן לרכוש את התמרים של סמר בחנות הקיבוץ, שבה ניתן למצוא גם תמרים מזנים נדירים שאינם מיועדים ליצוא, בנוסף לחליטות התה הייחודיות שמגדלים באיזור.

אתר הבית:  

https://www.samar-dates.com 

      מתכון לכדורי תמרים אורגניים באדיבות קיבוץ סמר

במעבד מזון לטחון תמרים, מומלץ שילוב של תמרי ברהי ומעט דקל נור – 500 גרם

להוסיף קליפת לימון מגורדת

1/3 כוס טחינה גולמית

ניתן גם להוסיף אבקת קקאו/ חרובים – 3 כפות ולערבב הכל לעיסה אחידה.

יש לחלק ולכדרר לכדורים קטנים.

לציפוי - לגלגל את הכדורים באבקת קקאו/חרובים/קוקוס

ניתן לאחסן בהקפאה.

בתאבון


קיבוץ סמר הממוקם בערבה הדרומית היבשה בבקעה, הנו קיבוץ הנחשב לקטן וייחודי, המקיים עד היום אורח חיים שיתופי. מעל 50 שנה שמגדלים במטעים של קיבוץ סמר בערבה ארבעה סוגים של תמרים ארץ ישראלים אורגניים: זהידי העדין, ברהי השובב, האצילי דקל נור והמלך המג'הול.

אז מה ההבדלים ביניהם, גילי עינב מקיבוץ סמר החברה בטיב השדה, ארגון לחקלאות אורגנית, פרסה בפנינו את התורה כולה:

זהידי – העדין מבין התמרים בגלל טעמו היבש וגם המתוק בעל מראה צהוב ומעוגל, נחשב כפחות מפונק בתנאי הגידול, מתאים בעיקר לאנשים שמקפידים על סוכר נמוך.

ברהי – התמר השובב הנקרא גם 'טופי' בשל הארומה הקרמלית שבו, הוא נשמר לאורך תקופה ארוכה וטעים גם כפרי טרי וגם כפרי יבש. הברהי מוכר כזר המנוח בשולחן החג המציין את ראש השנה.

דקל נור – התמר האצילי בעל ארומה אגוזית, בצבע דבש בהיר, מאורך ובעל מרקם רך למחצה. האצילות נמדדת ברגישות של התמר שהגדיד עבורו חייב להיות מדויק,  רק כאשר המרקם רך ובעל צבע כתמתם. 

המג'הול – המלך של התמרים הנחשב והנחשק מכל התמרים, בעל פרי גדול ומרשים, טעם עז ומרקם נימוח ועסיסי.  ישראל נחשבת מספר אחת ביצוא תמרים בעולם ולכן 85% מהעצים המניבים הם מג'הולים.

אז מה הופך את התמרים לאורגנים?

הכל תלוי בדישון ובהדברה, תמרים אורגנים מטופלים בדישון, הדברה וההאבקה ללא כימיקלים על פי תקנות מחמירות של האיחוד האירופאי, בנוסף לתנאי העסקה של העובדים שחייבים להיות מוקפדים ביותר.

10 עובדות על תמרים אורגנים של קיבוץ סמר ובכלל:

1.      תמר הוא עץ ממשפחת הדקלים.

2.      הוא אחד משבעת המינים שאינו נזכר במפורש אלא כדבש וכך הסיקו מכיוון שבעת ההיא הופק ממנו הסילאן.

3.      עץ התמר כשמו כן הוא – עץ זקוף וגבוה המיתמר אל על.

4.      תנאי גידול: יובש, חום, מים והמון אהבה.

5.      קוטר הגזע של התמר נותר אחיד במשך כל חייו.

6.      מטע מורכב בעיקר מעצי נקבה הנותנים פרי וממספר מועט של עצי זכר לתהליך ההאבקה.

7.      בראש עץ התמר גדל הכתר הבנוי מעשרות רבות של עלים ארוכים הנקראים כפות.

8.      הסנסן – הגבעול שעליו גדלים פרות התמרים.

9.      עץ התמר בשיאו מגיע לגובה 30-40 מטר ומעבר לגובה זה הוא משנה את צורתו ולכן צריך לעקור אותו.

10.  לתמרים ערכים גבוהים של אשלגן, ברזל וויטמין B ומסייעים לשמירה על לחץ הדם.

 


קיבוץ סמר בערבה מתהדר בגידול התמרים האיכותיים שלו מתוך דבקות בעקרונות של התחשבות לסביבה ולעבודה ישראלית. האריזות של התמרים הינן אקולוגיות על ידי שימוש מצומצם בחומרי גלם ואריזה בחומרים פשוטים, מצב שמסייע לסביבה ומוזיל באופן משמעותי את העלות לצרכן. הקיבוץ ידוע בתנאי העסקה מפנקים לעובדים הכוללים פינות אתנחתא, זולות, ערבי תרבות ואפילו תצוגות אופנה מחומרי גלם שבמטע.

התמרים האורגניים של קיבוץ סמר משווקים ליצוא בעיקר למדינות באירופה, ארה"ב ודרום אמריקה, ובארץ ניתן לרכוש את התמרים של סמר בחנות הקיבוץ, שבה ניתן למצוא גם תמרים מזנים נדירים שאינם מיועדים ליצוא, בנוסף לחליטות התה הייחודיות שמגדלים באיזור.

אתר הבית:  https://www.samar-dates.com



צילום  נירית קטנר .
מאת שרית יוכפז

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

עיריית תל אביב- יפו: סדרי פסח קהילתיים וציבוריים בצל מלחמת חרבות ברזל מאת שרית יוכפז

                                                       צילום:   רועי דוד                                                                עירי...